Markens grøde

vel, mark og mark fru Blom. Pallekarmer krukker på terrassen og potetbøtter får klassifisere som mark i vårt tilfelle. Det begrenser seg jo litt hva man kan ha i en vanlig boligfelts-hage.
Uansett har Hagetrollet og Husnissen fått det til. Litt varierende grad av suksess, men det er jo opp til en selv om man velger å se på glasset som halvfullt eller halvtomt.

Det ble tomater, og det ble chili. Ikke i de mengder at det ble et problem å bli kvitt dem akkurat men Hagetrollet er fornøyd. Prøv og feil metoden fungerer kjempefint, og neste år blir det nok enda bedre. Kanskje det blir en normal vestlandssommer da. 2017 regnet som kjent bort, ett av de våteste årene siden 1900 da målingene startet. 2018 har toppet listen andre veien i vår og sommerhalvåret, ikke vært så tørt og mye sol siden krigen, eller rettere sagt siden 1947. 
Vanningsforbud gjorde at tønnen med regnvann som var en av Husnissens "Dagens fangst" i 2017 kom til sin rett. Hagetrollet vannet fornøyd med god samvittighet.


 Ferietid var ikke en god kombinasjon sammen med rekord-tørken. Gresskarene klarte seg dessverre ikke. Det var overraskende få snegler å se i 2018, men de få regnbøyene vi hadde lokket dem frem i hopetall, og da var de skikkelig sultne. Gresskar-kart sto tydeligvis på menyen deres for de spiste så og si rent. Det håpes på et bedre 2019 når det gjelder gresskar.


Det som ikke er brukt til Mojito av grønnmyntens deilige blader er høstet inn og det er laget deilig myntegele. Det er godt til lammesteik, på grov leverpostei, til ost og selvfølgelig i saus. Noen blader er lagt i fryseren i håp om at vi husker det dersom det skulle bli en Mojito i løpet av vinteren. Grønnmynte kan brukes til så utrolig mye godt, te, i desserter, til indisk matlaging.


Hagetrollet og Husnissen er takknemlige for årets avling og har nå startet jobben med kompostering av hageavfall i de tomme pallekarmene. Hagetrollet skal prøve ut kompostering av hageavfallet med Microferm. Spennende og genialt, og så kan man jo si at maten vi dyrker der neste år er både økologisk og ureist. Les mer om Microferm og fermentering av hageavfall her.



 Mye spennende skjer altså i hagen i løpet av høst og vinter også. Husnissen og Hagetrollet er helt ferske i faget når det gjelder kompostering og lærer mye. Bokashi bøtter til kompostering av kjøkkenavfall har vært i bruk siden våren, og det er helt fantastisk å se hvordan plantene reagerer når de vannes med Bokashi-væske. Under er et eksempel på før og etter på en stueplante, og sammenligning av kaliforniavalmue som har blitt vannet med og uten. Stueplanten forandret seg ganske heftig på en uke, og forskjell i størrelsen på de små spirene er imponerende.



I vinter blir det lagring av Bokashi-væske i beholdere med grillkull. Disse kan så stappes ned i jorden til våren. Det fermenterte kjøkkenavfallet går i en kompostbinge med jord der det får godgjøre seg i vinter. Resten av hageavfallet som tas fremover skal sammen med løv i søppelsekker med Microferm. Dette blir skikkelig "good shit" 👍

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar